Yöuistelu 2014

yo_3 Kaunis, lähes helteinen ja tyyni sää suosi Pyhäjärven Pilkkijät Ry:n järjestämää yöuistelua, joka oli samalla Suomenselän Vedenjakaja-cupin viides osakilpailu. Kilpailukeskuksena toimi Pyhäjärven kalasatama, jossa buffettarjoilusta vastasi Eläkeliiton Pyhäjärven yhdistys. 36 venekuntaa Pyhäjärveltä ja ympäristökunnista ilmoittautui tavoittelemaan kilpailun voittoa ja samalla cup-pisteitä. Ennen kilpailun alkua käytiin kilpailijoiden kesken keskustelua, lähdetäänkö tavoittelemaan haukea vai kuhaa. Moni tuntui kääntyvän hauen kannalle, sillä kolean alkukesän vuoksi veden lämpötila oli vain noin 14–15 asteen luokkaa.

yo_15

Saaliskalat punnituksen jälkeen jäihin odottamaan filerointia ja jatkojalostusta.

Sunnuntaiaamuna punnituspaikalla monilla venekunnilla oli vain hauki- ja ahvensaaliita, joillakin jopa useita kymmeniä kiloja. Muutama venekunta oli onnistunut kuhiakin saamaan, suurimman kuhapotin (16,58 kg) punnitukseen toi kiuruvetisen Tapani Blombergin venekunta suurimman kuhan painaessa 4,46 kg. Kuhien lisäksi Blombergilla oli 16,5 kg haukia ja 1,68 kg ahvenia. Aiemmin punnittu iisalmisen Kimmo Pehkosen venekunnan 52,6 kilon hauki- ja 260 gramman ahventulos näytti olevan saavutettavissa, koska kuhan ja ahvenen painokerroin on 2. Toisin kuitenkin kävi ja Kimmo Pehkonen miehistönään Kimmo Lyytikäinen, Arto Tapaninaho ja Matti Korolainen voittivat kilpailun tuloksella 53 120 pistettä. Tapani Blomberg ja Markku Puurunen jäivät heistä vain sadan pisteen päähän tuloksella 53 020. Kolmas sija meni haapajärvisisille Jouko Tiitolle ja Tuomo Kronqvistille (49 640 p). Neljänneksi ylsivät Ari ja Petri Kivelä Pyhäjärveltä (47 920 p). Viidenneksi sijoittui pyhäjärvinen Arto Rajala (42 880 p).

yo_13

Tapani, Markku ja osa yön kuhasaaliista

Suurimman kalan (7,48 kg hauki) saivat pyhäjärviset Taisto Kärkkäinen ja Matti Rantonen. Kilpailun jälkeen Taisto kertoi kalansaantivaiheen olleen jännittävä: hauki oli ollut kiinni vain vähän yhdessä koukussa. Nuoriakin (alle 15-v) oli mukana neljässä venekunnassa, vaikka kyseessä oli yöuistelu. Näistä neljästä parhaiten onnistui Pekka Noposen venekunta miehistönään Olli ja Aleksi Kuukasjärvi. Heidän suurin kala, 3,18 kilon hauki, oli suurin nuorten sarjaan osallistuvista. Näin nuorten sarjan voitto meni pyhäjärviselle Aleksi Kuukasjärvelle.

yo_18

Nuorten sarjan voittaja Aleksi Kuukasjärvi.

yo_19

Kilpailussa palkitut: alarivi vas. Korolainen Matti, Tapaninaho Arto, Pehkonen Kimmo, Lyytikäinen Kimmo (1.), Blomberg Tapani (2.), Kuukasjärvi Aleksi (nuorten 1.), Puurunen Markku (2.), ylärivi vas. Tiitto Jouko, Kronqvist Tuomo (3.), Kivelä Ari ja Petri (4.), Rajala Arto (5.), Kärkkäinen Taisto ja Rantonen Matti (suurin kala).

Viiden osakilpailun jälkeen cupin johdossa ovat Ari ja Petri Kivelä 40 pisteellä, toisena Jouko Tiitto ja Tuomo Kronqvist (25 p) ja kolmantena Marko Nevanoja ja Juuso Finnilä Haapajärveltä (24 p). Cupin seuraava osakilpailu käydään 19.7 klo 17-23 Pyhäjärvellä. Rannankylän kuhauistelussa kilpailukalana on vain kuha. Kilpailun järjestää Rannan Vire Ry.